Improvisation

Improvisation. använder man sig av det vid matlagning så slår det inte fel ofta!
Visst jag kan tycka det är skönt att använda recept ibland. Om man ska laga nån maträtt som man vill ska smaka som den alltid gör; pannkakor, omelett eller nån maträtt där man är osäker på mängden ingredienser. Men annars är det så mycket roligare att bara hitta på själv vad man ska i maten och hur man ska laga den. Då känns ju också som att man själv kommit på maträtten, och det smakar lite godare!

ett improvisations recept som jag och R gjorde häromkvällen var en fläskfilégryta med massa smarriga saker i, receptet blev på ett ungefär såhär:

Fläskfilégryta med kantarellsmak
Ingredienser
:
800g fläskfilé
10 färska champinjoner
1 röd paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
grädde och mjölk (så mycket sås som man vill ha)
varma koppen Kantarell (som smaksättare:P går även bra med såsmix eller buljong,eller andra kryddor du gillar)
salt, peppar, vitlökssalt

gör såhär:
skär fläskfilén bitar och fräs dem med salt och peppar i stekpannan. ta en stor kastrull och fräs vitlök och champinjoner, tilsätt lök, paprika och låt allt fräsa ett par minuter. tillsätt köttet, grädde, mjölk (cremé fraiche fungerar också) och smaksättningen. låt koka ett par minuter. red av med maizena redning och tillsätt ev. soja för färgens skull.

Servera med potatis och morötter stekta i ugnen 30 min på 225grader. krydda med vitlök, salt, peppar och örter.

underbart gott =)

/ bisous M


Lasagne med fisk

Lasagne har jag alltid tyckt är alltid så himla gott. Det är en så enkel maträtt som ändå för mig har blivit en "finrätt" som man inte alls äter ofta, och äter man det är det ofta på Fredagar/lördagar när man ska lite extra god mat. Tror det är en av anledningarna till att det är så jäkla gott! 

men köttfärslasagne i all ära. ibland blir man trött på det gamla hederliga också. Så häromveckan var jag hemma hos brorsan med flickvän och tittade lite i deras Bonniers kokbok och så fastnade jag vid ett recept på Laxlasagne som lät jättegott. Så i fredags när vi hade idétorka hemma föreslog jag att vi skulle testa den. 

& Om den blev god! blandningen av fisk, tomat, spenat, pasta och vitvinssås med ost var suverän. Absolut värd att testa och göra IGEN.  


Laxlasagne m. räkor

ingredienser:
4 personer

300 g laxfile

1 gul lök

3 dl vitt vin

3 msk vetemjöl

2 dl vatten

1 tärning fiskbuljong

2 dl vispgrädde

3 dl riven ost

2 vitlöksklyftor

200 gram bladspenat (färsk eller frusen)

1 msk smör

1 burk krossade tomater

1 msk tomatpure

½ tsk salt

½ krm cayennepeppar

200 g skalade räkor (500 g med skal)

12 lasagneplattor

 Gör såhär:
sätt ugnen på 225 grader. Skär laxen i tärningar. Hacka löken. Koka lök och lax i vinet i 2 minuter. Sila ifrån lax och lök och häll tillbaka vinet i kastrullen. Vispa ihop mjöl och & vatten. Vispa sedan ner det i vinet. Tillsätt buljongtärning och grädde. Låt såsen koka ett par minuter och rör sedan ner större delen av osten. Ställ åt sidan.


Hacka vitlöken. Fräs vitlök och spenat i smör i en stekpanna ett par minuter. Rör ner krossade tomater och tomatpuré. Smaksätt med salt och cayennepeppar. blanda försiktigt ner lax,lök och räkor.


Varva lax/grönsaksröran, ostsås och plattor i en smord ungsäker form. Avsluta med ostsås och strö resten av osten. Grädda i nedre delen av ugnen i 30 min

 

a tôt / M


Semlor!

det är inte fettisdagen än på ett tag. vet ärligt talat inte när den är.. men för ett par veckor sen bakade jag semlor i alla fall. de man gör hemma blir så mycket godare. + att man själv kan välja hur mycket man vill ha av de olika ingredienserna (mandelmassa&gräddea alltså:P) på semlan. och om man är lite sisådär med mandelmassan som jag brukade vara, kan man utesluta den helt.och istället mosa på lite mer grädde ;D 
jag har nån gång under året som gått börjat tycka om mandelmassa på semlor tydligen så jag kör med den på! 
i torsdags kom älsklingen hem till mig på kvällen och vi gjorde oss en varsin stor semla till lite kvällsmål :P UNDERBART.



Nu ska jag åka iväg till mina barn på gympan och vara tränare. Ciao / M


en lite annorlunda Tacopaj

Hej hej. jag är hemma i villan i kättsätter igen efter en underbar helg både i Linköping och här i Norrköping.

Igår var jag hos en av R:s kompisar, Alexander. där gjorde vi en Tacopaj som var såå god! Alex är vegetarian så vi använde quornfärs istället för vanlig köttfärs. Men jag tycker inte att smakskillnaden blir så stor, quornfärs är jättegott!

här är iaf receptet, och man kan ju självklart variera det lite efter sin egen smak. t.ex tog vi Hot tacomix, istället för vanlig.

Pajdeg: (går att göra andra varianter på degen om man vill)
4dl vetemjöl
2tsk bakpulver
½tsk salt
50g smör
1½dl mjölk

Ingredienser fyllning:
500g nötfärs/blandfärs/quornfärs
2 vitlöksklyftor
1gul lök
1påse Tacokrydda vanlig/Hot
vatten ifall färsen är lite torr

Täcke:
3 tomater
2dl créme fraiche
4msk majonnäs
2-3dl riven ost (150gram)

Gör såhär:
degen: häll mjöl, bakpulver och salt i en bunke, arbeta i margarinet/smöret som gärna kan va lite mjukt. ha sen i mjölken och arbeta till en fast deg. tryck ut i en rund pajform, förgrädda ej!

fyllningen: hacka löken fint och stek i stekpannan tillsammans med pressad vitlök. ha i köttfärsen och stek tills allt fått färg, tillsätt Tacokryddan och krydda mer om det behövs. tillsätt även vatten ifall det är nödvändigt.
häll fyllningen i pajskalet.

Täcke: hacka tomaterna och lägg ovanpå köttfärsen. blanda ihop creme fraiche, majonnäs och ost och bred på på tomaterna.

Grädda pajen på 200grader i ca 15 minuter.

du kan servera med rödlök och fefferoni till pajen. en guacamole passar utmärkt till också!

Hade fint! PUSS /M