lite enklare, lite godare.

Potatisgratäng måste nog vara en av de godare potatisrätter man kan äta till ett gott kött eller kyckling. När man gör en traditionell potatisgratäng tycker jag att det kan va svårt att veta om det blir lagom med salt, peppar och vitlök, därför tänkte jag visa ett recept på en enklare potatisgratäng, som har samma ingredienser som en vanlig, men när man gör den på det här sättet kan man lätt smaka av så att gratängen blir perfekt kryddad!

När jag hade praktik i Stöten förra året tillsammans med Ellie så gjorde dom alltid potatisgratängerna såhär, och det är ju faktiskt väldigt smart!


Enkel Potatisgratäng

Ingredienser 8port:
15-20 potatisar
1-2 lökar/ 1 purjolök
3 vitlöksklyftor
2dl grädde
8dl mjölk
3tsk salt (smaka av själv!)
peppar
riven ost 2dl

gör såhär
: Skiva potatis och lök.
Koka upp mjölk och grädde m salt och peppar och vitlök i en kastrull. Tillstät potatisen och koka på svag värme i ca 10 min. blanda i löken, provsmaka så att det är lagom med salt och peppar i såsen. Fördela sen blandningen i en ugnsfast form. Strö över riven ost på toppen. Ställ i ugnen på 225grader i ca 20min , tills osten smält och ytan är gyllenbrun


lite tid & lite ingredienser?

... Då vet jag ett bröd man kan göra som är superlätt, supergott & supernyttigt.

Vi gör det här brödet titt som tätt hemma, för det faller alla i smaken, och det håller sig färskt jättelänge. att det innehåller en hel del nyttigheter är ju inte något dåligt heller!

Snabba Lingonlimpan
Ingredienser till 2st avlånga 1½liters formar:

7dl vetemjöl (andra mjölsorter går med bra)
6dl grahamsmjöl
2tsk bikarbonat
7dl filmjölk/naturell yoghurt
1½dl sirap
4-5dl lingonsylt 

Gör såhär: blanda mjölsorterna med bikatbonat i en bunke. tillsätt fil och sirap, rör ihop och vänd ner lingonen.
fördela degen i formarna som är smorda med smör.
grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 timme på 175grader

har du bara en form? halva receptet!!
det går även jättebra att byta ut vissa delar av mjölet och tillsätta nötter, mandlar, kli etc. om man vill.
och bli inte orolig om brödet får lite mörka fläckar inuti, det är bara lingonen som inte håller färgen riktigt :P
jag trodde brödet var mögligt efter 2 dagar först , men så var det inte!


 

ha en fin kväll / M


kladdigt+choklad=gott

topplista på bakade saker? Ja, jag vet inte exakt hur min lista skulle se ut, men jag vet en sak. och det är att Kladdkaka skulle vara riktigt högt upp på den listan. Nygräddad kladdkaka som är riktigt kladdig som äts tillsammans med grädde, glass och gott sällskap är det inte mycket som slår!

Så i Lördags när jag skulle iväg till en kompis för lite taco & spelkväll bakade jag en variant på kladdkaka - Kladdkakemuffins, och tog med mig som efterrätt. Det blev gott! 

Jag gjorde dem ungefär ifrån ett recept i boken "kladdkakor" som man har kunnat köpa med Aftonbladet frö ett par veckor sen. & här kommer receptet ifall du blir sugen på att göra dem ;

Ingredienser ca 12 st normalstora:
2 ägg
2½dl socker
2tsk vaniljsocker
4msk kakao/ungefär lika mycket smält choklad
½tsk bakpulver
2dl vetemjöl
100g smält smör/margarin

gör såhär: sätt ugnen ¨på 200grader
vispa ägg och socker vitt och fluffigt.
ha i socker, vaniljsocker, kakao/choklad och bakpulver. Ha sist i vetemjölet oh det smälta smöret. rör snabbt ihop till en jämn smet.
klicka ut smeten i muffinsplåt/formar och grädda mitt i ugnen i 10 min ungefär.

När man tagit ut dem ur ugnen så sjunker dom ihop lite, så det är perfekt att klicka i lite grädde & toppa med lite bär el. likn.


doft av Nybakat bröd

Bon aprés-midi

Har haft en såndär skön ganska sysslolös dag än så länge. Men Mamma köpte jäst häromdagen för jag har haft sån lust att baka på senaste tiden! Det finns verkligen inget bättre (nästan iaf) än ett hembakat, nygräddat bröd! lukten, att göra brödet, smaken.. allt är underbart!

Jag & Mamma försökte hitta nåt bra och lite smånyttigt recept på matbröd, & tillslut valde vi ett rågbröd i långpanna från en gammal bakbok som mamma har som heter (ironiskt nog) Nya bakskolan.

här kommer receptet ifall nån blir sugen:

Ingredienser:
50g jäst
50g margarin
½liter vatten(mjölk går med bra)
2tsk salt
1-2msk sirap (kan uteslutas)
8dl rågmjöl(rågsikt, graham el. likn går med bra, vi blandade lite alla möjliga mjölsorter)
6-7dl vetemjöl

smula jästen i en bunke. Smält matfett i en kastrull och häll på vattnet, värm till 37 grader. häll över jästen och rör tills jästen löst sig.
tillsätt salt, sirap, rågmjöl och 6dl vetemjöl. arbeta degen med en slev eller degkrokar tills den inte är kladdig längre. strö lite mjöl över degen och låt jäsa med bakduk överi ca 40min.
Tag upp degen och arbeta den smidig på bakbord.

sen kan du välja hur du vill baka ut degen. Vi valde att göra i långpanna. då smörar och mjölar du en långpanna, sen trycker du ut degen i den. nagga sen degen och skär fyrkanter i degen med kniv/degskrapa.
Låt jäsa ytterligare 40 min, pensla med ljummet vatten direkt innan gräddningen. 
Grädda brödet mitt i ugnen på 200 grader i 30-35min.
lägg en brödet emellan 2 bakdukar på brödgaller, låt svalna och bryt isär.

  

Ja, brödet blev lyckat & jättegott! Nu ska jag åka iväg med My en sväng och sen är det gympaträning & tränarmöte hela kvällen.

Bisous Maria

 

 


ReBirth of the blog

GodKväll!

Häromdagen så snubblade jag in på en gammal blogg från en tjej som gick i gymnasiet och skrev om allt & inget, vänner, gymnastik, mat m.m. När jag läste lite gamla inlägg så funderade jag på om den här gamla bloggen kanske kunde vara kul att börja med igen? Jag kom inte riktigt fram till nåt men jag tänkte att jag testar lite. Skriver nåt inlägg då & då, och ser hur det känns.

Det är ju lite som har ändrats sen sist jag skrev. jag har tagit studenten, varit i Frankrike i 3 månader, & så nu blivit "arbetssökande" som vi så fint kallar det i dessa dar!
Jag känner att jag vill minska bredden på bloggen lite, skriva om något mer speciellt ämne. & vilket ämne passar inte bättre än matlagning? Eftersom jag älskar det, saknar att hålla på med det varje dag & tycker det är himla kul att skriva om. Så jag testar, fr.om nu att ha någon sorts matblogg. inget seriöst, ha inga förhoppningar nu. Men vi testar och ser hur det går. sen kan jag inte lova att jag inte slänger in onödiga fakta om min vardag, det får ni stå ut med!



Á bientôt / Maria