en lättnad!!

Godkväll på er. en lättnad släppte från mitt bröst idag, ack så skönt, och det gav mig även ny styrka och motivation. dock lite för privat för att skriva mer om här, men ville iaf nämna det!

Arbetade med SNÖ (svenska näringsrekommendationer översatt till livsmedel) idag med min fina grupp 1. Vi ska den 12:e novemer göra en dagsmeny för en kvinna med spec. ålder o BMI utifrån Svenska närings rekommendationerna. Det är intressant faktiskt. vi använde oss av ett program som heter dietistnet där man kan lägga in alla livsmedel, skriva in vikt och så får man fram minsta lille närings/mineralämne i det och man får veta exakt hur mycket energi det innehåller. det svåra när man ska planera en kost så nära SNR som möjligt är att matcha in alla energigivande näringsämnen så det når upp till 100% av behovet! tur att man inte behöver göra det inför varje måltid för att må bra, för det är ingen lätt match kan jag säga. det är också tur att vår kropp är så smart att den lyckas hålla oss friska och pigga (oftast iaf) även fast vi inte ger den exakt det den vill och borde ha. för jag kan nog lova er att det år långtifrån många i sverige som äter som vi "borde", sen är ju det också ett begrepp att diskutera. Men ja, enligt mig får vi äta rätt mycket även om vi är relativt stillasittande, dock så verkar livsmedelverket vilja att vi ska äta lättprodukter, för har man vanlig creme fraiche i en sås så har du nästan helt plötsligt överskridit mängden fett du ska äta direkt, självklart medräknat fett i proteiner du får i dig o sådär, men iaf!

ska försöka visa dagsmenyn för vår SNÖ kvinna senare när vi lagat maten och tagit kort på den!


halloween till ära lägger jag upp en bild från i lördags när vi gjorde pumpor!

morgonpromenader när dom är som vackrast

 

på bara nån dag så var den brandgula hösten över, minusgraderna smög sig på, och helt plötsligt var träden kala, marken täckt av frost och vattendragen hade ett tunt lager is över ytan. stor kontrast på kort tid, men så fint ändå! gick omkring runt en kyrkogård och det var jättevacker natur där.




uppsala har inte täckts av snö än vilket jag är glad för. cykeln får rulla fram ett tag till iaf. hoppas inte att det blir gång/bussväder nästa vecka, föreläsningar varje dag och 1 vecka kvar till tenta, behöver inte snöslask på det också! 

Nu ska jag och Malin iväg o köra Zumba på Campus1477, körde Body toning igår och armarna är ömma!!


 

skönheten hos årstiderna

"fan vad kallt det är"
"måste det regna varje dag!?"
"jag blåser ju iväg"
Ja, alla citaten ovan kan man nog höra många svenskar säga under höstmånaderna i lilla sverige. och ja, även jag säger det, kan jag lova. men detta skitväder som det oftast är får en ju verkligen att uppskatta när solen tittar fram helt plötsligt och man känner hur hela kroppen laddas med positiv energi över att det är så vackert och skönt med höst i solskenet.
 
båda dom här bilderna är tagna utanför vårt hus precis, så fint en morgon efter en löptur.

hade min fina Carro här på en förmiddagskopp thé, alltid mysigt och kul att träffa min lollo även om bara en kort stund. hon hade ju inte sett lägenheten heller och sen visade jag henne det fanatstiska ICA väst som ligger ett stenkast ifrån oss och öppet till 23:30, sjukt bra! tror nog hon får börja ta sin veckohandling här och hälsa på mig i samband med det! (kände att jag lät lite ironisk om butiken, men det är verkligen bra!!)

ikväll ska jag nog fortsätta skriva om lipider, kolhydrater och massa såna trevligheter, framförhållning is the shit!
 

svåra saker

det är inte alltid det är lätt. verkligen inte. men gör du som du alltid gjor utan att försöka förändra något så kommer det heller inte bli bättre eller annorlunda.

du har inte misslyckats förrän du har gett upp!!



 
saknar att hålla din hand & gå ner för vägen med en trygg känsla av att handen är kvar när vägen svänger. 

EM i truppgymnastik!!

äntligen är dagen här då jag och carro hoppar på tåget här i uppsala mot danmark, så kliver milla på i norrköping och sen i Århus träffar vi Emma, Lise, och massa fler saknade vänner för att titta på EM och hejja fram våra svenska landslag med vår egen lilla Anna i damlandslaget som tävlar!! helt galet vilken underbar helg detta kommer bli. so long Uppsala!!

Uppladdning inför Danmarksresan!

Ja, på torsdag går tåget mot Danmark och Århus för EM i truppgymnastik med dom bästa! Lollo-gänget fårn Ollerup ses igen, gud vad jag saknar mina bästa Emma, Milla, Carro och Anna. 

För att komma i rätt mood så bakade jag mitt älskade Danska rågbröd som blir typ världens godaste bröd, no joke! tänkte att jag måste vara snäll och lägga ut receptet här, jag har dock gjort lite småändringar i mjölsorter och så anpassat efter vad jag hade hemma och även använt lättfil istället för 3% fil.
 
ingredienser:
3dl vetemjöl (jag tog bara rågsikt)
2dl rågsikt
1 1/4 dl grahamsmjöl
½dl vetekli'
1½dl vetekross (jag använde rågkross)
1 dl solrosfrön ( har man nötter eller pumpafrön går de med bra)
1tsk salt
2 tsk bikarbonat
1 dl brödsirap
6 dl filmjölk/naturell yoghurt

blanda ihop alla torra ingredienser i en stor skål, häll i sirap och fil och rör om hastigt och ordentligt, häll i en form, gärna en avlång, men har man ingen går en runt form också bra, häll inte upp till mer än 2/3 eftersom brödet jäser lite av bikarbonatet. grädda i 175 grader mitt i ugnen i 90 minuter, om det blir mörkt täck över det med aluminiumfolie, ta en sticka eller liknande efter 90 min, brödet kan ju va lite kladdigt, det är ett rätt saftigt bröd, men det får ju inte vara för degigt!


jag passade också på att räkna ut näringsinnehållet på ett ugnefär för brödet med hjälp av ett program vi använt i skolan för att göra kostregistreringar, på ett ungefär så ser näringsinnehållet för brödet ut såhär:

energi: 200 kcal/100 g
3.62 g fett/100 g
33.28 g kolhydrater/100 g
3.1g fibrer/100 g


 

en soppa att dö för!

Mamma och pappa var här och hälsade på för ett par helger sen, för att fira pappa som fyllt 60 år. vi gjorde ett fotoalbum med bilder från hela hans liv och sen så gjorde vi en trerättersmiddag på fredagkvällen, förrätten var en kräft och skaldjursoppa som blev så sjukt god! tänkte att jag måste dela med mig av recpetet.



ingredienser: 
2 morötter
2 msk mjöl
2 msk smör ca
1-2 st fiskbuljongtärning (+1 liter vatten
1 paket kräft och krabbost (fjällbrynt)
2dl creme fraiche
1 burk kräftstjärtar

Gör såhär: riv morötterna grovt, fräs dem i smöret i en kastrull och strö över mjölet över morötterna och rör om, häll på vattnet och smula i buljongtärningen, låt det koka upp, häll i osten och creme fraichen och låt soppan sjuda ett par minuter, smaka av med cayennepeppar. innan servering, lägg kräftstjärnarna i botten av tallriken och häll på soppan, beroende om man vill ha soppan till för-eller huvudrätt så räcker den till 4-6 personer. servera med en god brödbit till.


 
 

Hösten är kommen

Ja, uppdateringarna här på bloggen kommer ju inte alltför ofta. men tänkte att nu har det gått ett bra tag sen sist, jag sitter uppkrupen med en filt i soffan och kollar på How i met your mother i bakgrunden, ja det passade med ett blogginlägg helt enkelt. Är ensam i lägenheten i helgen, Malin har hälsat på en kompis i Växjö och Markus är hemma i norrköping. rätt skönt att ha lite egentid, fast jag måste verkligen erkänna att jag är så glad att jag inte bor själv. usch, det är så påtagligt att man är själv när man är hemma då.

 
uppsala utanför Flogsta tidigt en kall onsdagmorgon


I fredags följde Amanda i klassen med mig hem efter seminariet vi hade på "kost idag" , vi handlade grejer till tacos och gjorde oss lite fina, sen kom Carro, Ida, Emelie och Sandra så hade vi lite tacomys med vin. Väldigt trevliga tjejer måste jag säga, alla utom Sandra går kostvetarprogremmet, Sandra läser bara kursen vi har nu, så det är skönt att veta att dom ska va kvar här i stan :) lite senare cyklade vi vingligt iväg mot John i klassen som hade inflyttningsfest där blev det Beer pong, frågesport och soffhäng och efter cyklade vi hemåt , ännu mer vingliga. Amanda lånade bäddsoffan här hemma eftersom hon bor i Sthlm. en toppenfredag efter att vi alla fått G på första delen av tentan, kemidelen!!



Lördagen bestod av lunch med Ida och Caroline i klassen, wraps på smålands för 25 kr, helt okej! sen drog jag hemåt och sen var jag inbjuden på middag/vinprovarkväll hos Carro med sofia och julia, det var supermysigt, och Sofias föräldrar provar vin ofta så hon hade fixat speciella papper som man skulle fylla i och så när man smakade på vinet. svårt men roligt! tjejerna hade fixat supergod mat också.